Tehnologia Python

Python este folosit cu succes intr-o multitudine de domenii, plecand de la programarea aplicatiilor pentru diverse sisteme de operare si platforme hardware, la generarea dinamica de continut (in paginile Web), bioinformatica si marile motoare de cautare (Google).

Limbajul a fost folosit pentru dezvoltarea unor proiecte software de mare amploare, precum serverul de aplicatii Zope si sistemele de file-sharing Mnet si BitTorrent. Spre exemplu, un studiu arata ca traficul efectuat pe Internet este in proportie de 35% realizat de traficul BitTorrent. Pe de alta parte, motorul de cautare Google este la ora actuala numarul 1 in lume in ceea ce priveste accesele zilnice, iar acest motor foloseste de asemenea tehnologia Python.

Python a fost integrat in limbajul Java in cadrul proiectului Jython, o implementare in Java a acestui limbaj, care permite rularea programelor Python pe orice platforma Java.

Exista si conferinte de genul EuroPython pentru dezvoltatorii de software, designeri si oameni de afaceri din comunitatile Python si Zope, in diferite locuri din Europa, conferinte unde se discuta despre acest limbaj si despre serverul Zope.

Python este un limbaj multi-paradigma, ceea ce inseamna ca in loc sa adopte un singur stil de programare, permite mai multe stiluri: programare functionala, orientata obiect, structurata si orientata-aspect. Alte paradigme pot fi de asemenea suportate prin extensii, precum PyDBC sau Contracts for Python. este un limbaj de nivel foarte inalt, dispunand de un shell pentru depanarea programelor mari precum si de un mecanism de tratare a erorilor superior multor limbaje, spre exemplu limbajului C.

Datorita caracterului general al tipurilor de date, Python poate fi aplicat intr-o arie mult mai larga de probleme decat limbaje precum AWK sau Perl. Programele scrise in Python sunt mult mai mici decat cele scrise in C++ (sau alte limbaje orientate obiect), pentru ca tipurile de date de nivel inalt permit realizarea de operatii complexe intr-o singura instructiune, gruparea instructiunilor este data de paragrafare in loc de blocuri de begin/end sau de acolade, si nu este necesara declararea variabilelor. In plus, limbajul este complet extensibil, interpretorul Python putand de exemplu fi adaugat intr-o aplicatie C si folosit ca limbaj de comanda sau de extensie pentru acea aplicatie.

Limbajul a fost astfel structurat incat sa fie foarte usor lizibil. Se indreapta sper un layout vizual neconventional, foloseste cuvinte cheie in limba engleza acolo unde alte limbaje folosesc punctuatia, si are mult mai putine constructii sintactice decat alte limbaje (de genul C, Perl sau Pascal).

Interpretorul standard Python suporta de asemenea un mod interactiv in care se comporta ca un shell: pot fi introduse expresii pe rand, iar rezultatul evaluarii lor este imediat. Este inclus de asemena un framework extensiv pentru testare, ceea ce face limbajul usor de depanat.

In sfarsit, Python este un limbaj cu multiple utilizari: de la programarea structurata, producerea de programe pentru o multime de sisteme de operare (ruland pe cele mai diversificate platforme hardware), programarea functionala pentru inteligenta artificiala, bioinformatica (analiza genelor umane si decodarea genomului uman) la programarea orientata obiect pentru realizarea de aplicatii de mare stabilitate si fiabilitate (servere de aplicatii, sisteme de file-sharing) si generarea dinamica de continut (integrarea in paginile Web), limbajul asigura o flexibilitate sporita pentru oricine doreste sa-si dezvolte propria aplicatie, in propriul stil de programare, folosind propriile resurse.

Generalitati despre limbaj si istoricul lui
Facilitatile pe care le ofera limbajul Python
Comparatie intre Python si alte limbaje

Aflati detalii despre istoricul limbajului Python, creatorii lui, versiunile existente in momentul de fata, cat de puternic este si pentru ce anume este recomandat, toate in pagina de continut. Detalii...

Pagina dedicata facilitatilor Python va prezinta cateva generalitati despre ceea ce ofera limbajul,, arata modul in care Python poate fi utilizat pentru a realiza programe complexe, orientate obiect, folosind un limbaj simplu de invatat dar foarte puternic, inclusiv un exemplu de aplicatie in Python. Detalii...

Spre final, vom compara tehnologia Python cu alte tehnologii similare, vom incerca sa evidentiem punctele forte si punctele slabe ale acesteia, si vom oferi cateva resurse online pentru cei care doresc sa inceapa sa programeze in Python, sau sa isi imbunatateasca cunostintele in acest domeniu. Detalii...